Het halen van je motorrijbewijs opent nieuwe deuren naar een wereld van vrijheid en vol avontuur. Voordat jij daadwerkelijk de weg op mag met de motor, is het belangrijk om eerst belangrijke vaardigheden onder de knie te krijgen. In dit blog bespreken we de belangrijkste vaardigheden die je moet beheersen om veilig en zelfverzekerd motor te rijden. 

De beheersing van de motor

Een van de belangrijkste vaardigheden die je dient te ontwikkelen, is de controle over de motor zelf. Dit houdt in dat je in staat moet zijn om soepel te schakelen, te accelereren en remmen.Het is belangrijk dat je vertrouwd raakt met de bedieningselementen van de motor, zoals gashendel, remmen, koppeling en versnellingspook. 

Bochtentechniek

Bochten maken is een kunst op zichzelf wanneer je op een motor rijdt. De juiste techniek kan niet alleen je rit soepeler maken, maar ook je veiligheid aanzienlijk verbeteren. 

Ook interessant om te lezen: motorrijbewijs halen als je al een autorijbewijs hebt

Verkeersinzicht en – anticipatie

Net als bij het autorijden, is verkeersinzicht onmisbaar wanneer je op de motor stapt. je moet niet alleen vertrouwen hebben in je eigen vaardigheden, maar ook voortdurend anticiperen op het gedrag van andere weggebruikers. 

Rijhouding en balans

Een goede rijhouding is noodzakelijk voor controle en comfort tijdens het rijden. Een juiste balans helpt je om stugge manoeuvres zoals langzame ritjes of het maken van scherpe bochten onder de knie te krijgen. 

Nood manoeuvres

Het beheersen van noodmanoeuvres kan het verschil maken tussen een ongeval en een veilige rit. Zorg ervoor dat je weet hoe je moet handelen in een noodsituatie. 

Mechanisch inzicht

Hoewel het niet strikt noodzakelijk is om dezelfde kennis te hebben als een monteur, is basiskennis van de mechanische aspecten van je motor wel heel erg nuttig. 

Daarnaast is het ook nog eens belangrijk dat je mentaal scherp bent naast alle bovenstaande vaardigheden. Je moet in staat zijn om kalm te blijven in stressvolle situaties en snelle, verstandige beslissingen te nemen. Houd ten alle tijde je aandacht op de weg en je omgeving. Laat je nooit afleiden door je telefoon of andere apparaten. Wees daarnaast resoluut in je beslissingen en aarzel niet te veel. Een twijfel kan leiden tot gevaarlijke situaties. 

Aan welke vaardigheden moet jij nog werken? Laat het ons weten in de reacties!

Bron: Motorrijschool Den Haag