Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Remweg berekenen

Als je het auto theorie volgt zul je bepaalde belangrijke regels tegenkomen. Je mag nooit te dicht bij een rijdende voertuig zijn. Je snelheid speelt ook een belangrijke rol tijdens het rijden. Als je op je afstand en snelheid let zullen er geen ongevallen plaatsvinden. Als je met een hoge snelheid rijdt, is de kans groot dat je niet meer zo snel gaat kunnen remmen, je gaat zeker iets verder. Daardoor kunnen er ongelukken ontstaan. Hoe berekenen remweg je de remweg?

Snelheid

Om veilig te kunnen rijden zijn er maximumsnelheden vastgesteld. Je mag deze snelheden niet overtreden anders krijg je een boete. Je zult maximumsnelheden tegenkomen op wegen waar er kinderen oversteken of op een weg waar er sneeuw is. Je mag het maximumsnelheid toepassen, maar je dient nog steeds voorzichtig te rijden. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Je moet je altijd veilig houden. Het kan dat een ander bestuurder niet oplet of een voetganger en daardoor de weg zomaar betreed terwijl je op je maximale snelheid bent.

Remafstand

Als je een auto rijdt dien je te weten op welk remafstand de auto tot stilstand komt nadat je op het rempedaal hebt gedrukt. Het remmen gebeurt niet meteen. Er is een reactie die nodig is hiervoor. De reactietijd tussen het moment dat je moet remmen en de tijd dat je werkelijk gaat remmen noemen we de reactietijd.

Remafstand berekenen

Om de remafstand berekenen is er een vuistregel. hoe bereken je de remweg? Deze luidt als volgt ((S/10)×(S/10))/2. Je hebt wel meer meters nodig voordat je tot stilstand kunt komen in werkelijkheid.

Maximumsnelheid en adviessnelheid

Je zult tijdens de lessen het woordje maximumsnelheid en adviessnelheid tegenkomen. Maximumsnelheden komen voor op matrixborden. Een maximumsnelheid betekent dat je niet harder mag rijden dan aangegeven op het bord, dit is dus verplicht. Een adviessnelheid is aangegeven op een verkeersbord, maar je bent niet verplicht deze snelheid te hanteren. Maar het is geadviseerd om je eraan te houden voor je eigen veiligheid en die van anderen. De remweg formule helpt veel.

Verschillende maximumsnelheden

Je zult op verschillende wegen, verschillende snelheidswegen tegenkomen. Het meest voorkomend maximumsnelheid buiten de bebouwde kom is 100, 130 en 80 km/u. Binnen de bebouwde kom is dat 30, 50 en 15 km/u. De snelheidsregels verschillen binnen en buiten de bebouwde kom.

Maximumsnelheid aanhangwagen

Het maximumsnelheid is geldig voor verschillende voertuigen. Als je met een aanhangwagen rijdt heeft dit weer een ander maximumsnelheid namelijk 90 km/u. Dit geldt voor binnen de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 80 km/u rijden.