Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Gelijkwaardig kruispunt

AIn het verkeer kom je verschillende soorten wegen tegen. Tijdens de theorie lessen kom je te weten waarvoor de verschillende wegen gelden. Het gelijkwaardige kruispunt is ook een van de wegen die veel voorkomt in het verkeer en ook belangrijk is. Het gelijkwaardig kruispunt heeft ook zijn eigen regels en uitzonderingen. Zodra je het woord kruispunt hoort is er altijd sprake van een druk verkeer, omdat er verschillende weggebruikers op de weg bevinden. wat is een gelijkwaardig kruispunt? Hoe gedraag ik me op een gelijkwaardig kruispunt?

Wat houdt een gelijkwaardig kruispunt in?

ls je het woord kruispunt hoort ga je een kruis inbeelden waarbij er uit vier verschillende wegen, weggebruikers aanwezig zijn. Een gelijkwaardig kruispunt kun je herkennen wanneer je geen verkeerslicht, voorrangsbord en voorrangstekens ziet op een kruispunt. Het verkeer op een gelijkwaardig kruispunt wordt geregeld door toepassing van de algemene regels. Tijdens de theorie lessen leer je dat bestuurders die van rechts komen altijd voorrang hebben, dit is een algemene regel die je moet toepassen op een gelijkwaardig kruispunt. Als een bestuurder rechtdoor wilt gaan op dezelfde weg, heeft zo iemand ook voorrang op een gelijkwaardig kruispunt. Is er iemand die een korte bocht gaat maken heeft deze bestuurder ook voorrang op een gelijkwaardig kruispunt.

Verkeersborden op een gelijkwaardige kruispunt

Een voorrangsregels gelijkwaardig kruispunt heeft geen verkeersborden, verkeerstekens of verkeerslichten. Maar het kan een keer voorkomen dat je een verkeersbord tegenkomt op een gelijkwaardig kruispunt. Dit is meestal een driehoekig verkeersbord met een ×. Zo een verkeersbord betekent dat er gevaar aanwezig is op de weg.

Uitzonderingen gelijkwaardige kruispunt

Ook op een gelijkwaardige kruispunt kun je uitzonderingen hebben. Je bent niet verplicht voorrang te verlenen aan een voertuig die van rechts komt uit een onverharde weg. Op een gelijkwaardig kruispunt dien je alle andere weggebruikers inclusief voetgangers voorrang te verlenen als je op een uitrit of oprit staat. Een tram voorrang gelijkwaardig kruispunt heeft altijd voorrang dus ook op een gelijkwaardig kruispunt. Voorrang verlenen aan ambulances, brandweer en politieauto’s met sirene en zwaailichten hebben altijd voorrang zo ook op gelijkwaardige kruispunt. En ook militaire colonnes waarvan het eerste voertuig voorbij is gereden moet je voorrang geven.

Ongelijkwaardige kruispunt

Naast het regels gelijkwaardig kruispunt heb je ook een ongelijkwaardig kruispunt. Als er op een kruispunt de voorrang geregeld wordt met verkeersborden, verkeerslichten of verkeerstekens dan is er sprake van een ongelijkwaardig kruispunt.