Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Militaire colonne voorrang

Tijdens de theorielessen kom je te weten dat er ook bijzonder verkeer aanwezig is. Het bijzonder verkeer heeft voorrang. Het militaire colonne behoort ook tot het bijzonder verkeer. Wat is een militaire colonne? Wat doe je wanneer je een militaire colonne voorbij ziet gaan? Voor de militaire colonne gelden afwijkende verkeersregels.

Wat is een militaire colonne?

Een militaire colonne vlaggen kun je herkennen aan enkele militaire voertuigen achter elkaar. Het kan ook een rampenbestrijdingsorganisatie zijn. Je kunt ze nog gemakkelijker herkennen doordat er altijd twee blauwe vlaggen aanwezig zijn voorop, aan de linker en rechterkant. Als je een militaire colonne ziet gelden er weer andere regels. De andere voertuigen hebben een blauwe vlag aan de rechterzijde en het laatste voertuig een groene vlag aan de rechterzijde. Ze moeten opvallen en daarom hebben alle voertuigen, die deelnemen aan een militaire colonne hun dimlicht of groot licht aanlaten.

Regels tijdens een militaire colonne

Voor een militaire colonne gelden er weer andere militaire colonne verkeersregels dan de normale bestuurders. Als je een auto bestuurt en je een militaire colonne tegenkomt mag je ze niet doorsnijden. Niemand mag dit, ook geen voetganger. Deze regel is geldig overal op de weg, er is geen enkel uitzondering. Ook al zie je verkeersborden, verkeerslichten of je bent op een voorrangsweg. Een militaire colonne heeft altijd voorrang. Zelf een voetganger heeft geen voorrang op een zebrapad, de militaire colonne zal normaal doorrijden. In sommige gevallen kun je begeleid worden door de marechaussees, anders kan er chaos ontstaan.

Bijzondere situaties

De weggebruikers mogen wel achter de laatste auto van een militaire colonne voorrang rijden. Maar let erop dat hij ook door roodlicht zal rijden of op een weg waar er stopbord aanwezig is, gaat hij ook doorrijden. Maar jij als bestuurder achter hem mag dit niet doen. Je dient wel te stoppen bij rood licht of een stopbord ondanks de eerste voertuig militaire colonne voorbij is gereden.

Uitzonderingen

Een militaire colonne stopt ook, hij is verplicht te stoppen als hij niet op de afbuigende Voorrangsweg bevind. De andere bestuurders op de voorrangsweg hebben nog steeds voorrang. Dus in dit geval gaat de militaire colonne rustig moeten wachten. Voor de rest dien je te allen tijde te houden aan de regels van een militaire colonne. Je kunt een boete oplopen wanneer je hun doorkruist. Deze kan hoog zijn

Rouwstoet

Behalve het militair colonne zijn er ook andere voorkeuren in het verkeer. Voor een rouwstoet geldt hetzelfde regel. Je mag een rouwstoet niet doorkruisen, ze hebben voorkeur. Ze hebben altijd voorrang en je mag helemaal niet toeteren voor hun.