Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Wanneer hebben voetgangers vooorrang?

Tijdens de autotheorie lessen kom je veel te weten over bestuurders. Maar je hoort niet zo vaak over voetgangers. Gelden er ook verkeersregels voor voetgangers op de weg? Er zijn ook verkeersregels die gelden voor voetgangers. Het verschil met bestuurders en voetgangers is dat een voetganger iemand is die te voet verplaatst.

Regels voor voetgangers

Voorrangsregels voetgangers maken ook deel uit van het verkeer. Er zijn situaties waarbij voetgangers voorrang hebben in plaats van bestuurders. Als een voetganger rechtdoor gaat op dezelfde weg heeft de voetganger voorrang. Wanneer hij afslaat heeft de voetganger geen voorrang meer.

Als je als voertuigbestuurder een bijzondere verrichting uitvoert heb je geen voorrang meer, je dient de voorrang voetgangers wel voorrang te geven. Tijdens de theorie lessen zul je zebrapaden tegenkomen. Dit is bedoeld voor de voetgangers, je mag hier niet met een auto, motor of scooter rijden. Het is een oversteekplaats voor voetgangers waarbij alle bestuurders verplicht zijn te stoppen voor het zebrapad zodat de voetgangers kunnen oversteken. Vaak staat er ook een verkeersbord bij.

Als er op een weg voertuigen aanwezig zijn en voetgangers waarbij de voetgangers rechtdoor wensen te gaan en de voertuigen rechts of links, dien je de voetgangers voorrang te geven. Op bepaalde wegen zul je verkeerslichten tegenkomen voor voetgangers, hier mag de voetganger niet zomaar oversteken. Hij dient de regels te volgen van het verkeerslicht namelijk niet oversteken bij rood licht, maar wel bij groen.

Hoe herken je een voetganger?

Een voetgangers voorrang kun je herkennen aan iemand die te voet is in het verkeer. Als je een lekke band hebt en daarom met je fiets of bromfiets loopt ben je een voetganger. Tot voetgangers behoren ook mensen met een step, skateboard of rolschaatsen.

Waar dient een voetganger te lopen?

Een voetganger mag niet midden op de weg lopen. Hij is verplicht gebruik te maken van een voetpad, trottoir of berm. Als er geen berm of trottoir bevind op de weg, mag een voetganger wel gebruik maken van een fietspad of aan de kant van een rijbaan. Als je aan het uiterst zijde van de weg loopt maakt het niet uit als dit links of rechts is. Jij als voetganger mag zelf bepalen welk kant je veilig vind.

Over het algemeen heeft een wanneer voetganger voorrang meer gevaar in het verkeer. Daarom zijn er op enkele plaatsen op de weg verkeerslichten en verkeersborden. Dit helpt de voetgangers om verder te gaan in het verkeer. Vooral op drukke wegen zul je dit tegenkomen. Ook voetgangers kunnen boete krijgen wanneer ze niet aan de regels houden. Er zijn bepaalde tijden in het verkeer waar het extra druk is in het verkeer. Tijdens deze tijdstippen moet er goed gelet worden hoe je als voetganger loopt. Volg daarom de instructies van de verkeersborden, verkeerstekens of verkeerslichten om veilig te blijven.