Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Fietspad bord

In het verkeer kom je verschillende voertuigen tegen. Een fiets is ook een voertuig die deelneemt in het verkeer. In het verkeer vind je op sommige plaatsen ook een speciale weg bestemd voor fietsers. Er zijn ook verkeersborden die alleen voor fietsers gelden. Wat houdt een fietspad bord in?

Betekenis fietspad

Wat is een fietspad? Een fietspad is een straat waarop alleen fietsers mogen rijden. Een bromfiets mag ook niet rijden op een fietspad. Een bromfiets heeft een te hoge snelheid, daarom heeft hij zijn eigen weg. Zelfs een voetganger mag niet lopen op een fietspad. De fietsers weten dat ze voorrang hebben op het fietspad, als je ineens met je bromfiets of als voetganger op een verkeersbord fietspad springt ben je fout. De fietser kan een ongeluk krijgen en je ook. Als de politie je tegen komt met zo een gedrag krijg je een fikse boete.

Fietspad verkeersbord

Op de fietspaden heb je ook verkeersborden. Deze zijn nodig, omdat sommige van de fietspaden eindigen bij een kruising. Je moet dan weten wie hier voorrang heeft. Je kunt een bord fietspad herkennen aan een rond-blauwe bord met een witte fiets. Een fietser dient dan hierop te rijden ongeacht de breedte.

Op sommige wegen kom je een blauw bord tegen met fiets en bromfietssymbool. Dit betekent dat zowel fietsers als bromfietsers hierop mogen rijden. De fietsers en bromfietsers moeten oplettend zijn en rekening houden met hun snelheid. Zie je alleen een fiets bromfietspad symbool betekent dat alleen fietsers erop mogen rijden.

Er is ook een hele aparte verplicht fietspad bord die rechthoekig is, hierop staat met witte letters fietspad aangegeven. Als je dit verkeersbord ziet ben je niet verplicht om hierop te rijden als fietser. Maar het is natuurlijk nog steeds veilig om dit te doen. Natuurlijk mogen andere bestuurders zoals snorfietsers of bromfietsers niet rijden hierop, het is onverplicht fietspad.

Scooter, bromfiets en snorfiets

In het verkeer worden fietsers soms vergeleken met snorfietsen, scooter en bromfietsen. Maar het is helemaal niet gelijk daaraan. Er is een groot verschil tussen deze voertuigen. Een scooter is ook een tweewieler met motor en twee kleine, brede wielen. Je voeten worden naast elkaar geplaatst tussen de stuurrichting van de zitplaats. Een bromfiets is ook een tweewieler met motor die je niet hoger dan 45 km/u mag rijden. Een bromfiets mag je besturen met een rijbewijs A of B. Een snorfiets is een lichte versie van een bromfiets, je mag deze niet harder dan 25 km/u rijden. De rijbewijsregels zijn hetzelfde als die van een bromfiets en je bent niet verplicht een helm te dragen.

Hoe zit het met de haaientanden als fietser? Lees het op onze haaientanden pagina.