Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Voorrangsregels

Als je in het verkeer bent heb je graag dat je voorrang hebt. Maar wat betekent voorrang? Het woord voorrang zegt het al dat je de voorkeur hebt om iets te doen. In Nederland heeft het verkeer van rechts altijd voorrang. Er zijn enkele bijzondere gevallen waarbij dit niet geldt, maar over het algemeen dient deze regel gebruikt te worden. De voorrangsregels tram zegt dat een tram ten alle tijden voorrang heeft.

Rechts voorrang

Wanneer heb je voorrang van rechts? Tijdens de auto theorie lessen wordt het je geleerd dat het verkeer van rechts voorrang heeft. Je kunt zulke situaties meemaken op een kruising. Hiervoor geldt dus dat het verkeer van rechts voorrang heeft, het geldt voor alle bestuurders dus ook de voorrangsregels fietsers, motor en scooter, maar geen voetgangers. Dit geldt alleen in situaties waarbij er geen andere verkeersborden of verkeerstekens voorkomen waarbij het verkeer van rechts dus geen voorrang heeft. Op verharde wegen heb je ook voorrang, iemand op een onverharde weg dient voorrang te verlenen aan het verkeer op de verharde weg.

Voorrang of geen voorrang in een uitrit of inrit?

Ga je naar een inrit of verlaat je een uitrit, dien je rustig te wachten en het overige verkeer voorrang te geven. Dit geldt niet alleen voor bestuurders, maar ook voor voetgangers. Soms lijken de uitrit op een normale zijweg. Maar je kunt ze gemakkelijker herkennen wanneer je geen bochten ziet of als de tegels van de stoep doorlopen. Als er sprake is van een zijweg dan geldt dat het verkeer van rechts voorrang heeft.

Voorrang voor voertuigen op een rotonde?

Een rotonde heeft geen vaste regel. Als je op een rotonde voorrang regels hebt of niet wordt bepaald door verkeersborden of haaientanden. Als geen van deze twee voorkomen betekent het dat het verkeer van rechts voorrang heeft. Als je een verkeersteken ziet op de rotonde moet je bestuurders die op de rotonde rijden voorrang geven totdat ze eruit zijn blijven ze voorrang hebben. In deze situatie gaat het niet alleen om bestuurders, maar ook voetgangers, een fietser is ook een bestuurder. Wanneer je twijfelt als je voorrang hebt of niet kun je altijd de verkeersborden volgen.

Rechtdoor rijden

heeft rechtdoorgaand verkeer altijd voorrang? Het doorgaand verkeer heeft altijd voorrang. Eenieder op het andere weg moet stoppen om voorrang te verlenen. Als je wilt afslaan, stilstaan, parkeren, achteruit rijden of invoegen dien je rustig te wachten en het overig verkeer voor te laten gaan.

Afbuiging

Bevind je op een afbuigende weg waarbij de bocht omloopt naar links? Als je meegaat met de bocht naar links dien je de Voorrangsweg te volgen. In dit geval hoef je geen richtingaanwijzer te gebruiken, maar ga je naar rechts dan moet dit wel om duidelijk te maken waar je naar toe gaat.