Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Haaientanden verkeer

Wanneer je op de weg bent zul je op enkele plaatsen haaientanden tegenkomen. Deze haaientanden zijn bedoeld voor voorrang. Het is afgebeeld als witte gelijkbenige driehoeken. De bedoeling van een haaientand is dat de naderende bestuurder voorrang moet verlenen aan het kruisende verkeer. Als je een verkeersregels haaientanden ziet betekent het dat je verplicht bent te stoppen. Maar niet wanneer er ander verkeer nadert mag je dan doorrijden.

Waar komen haaientanden voor?

Op wegen waar er kruispunten zijn samen met verkeerslichten kun je haaientanden vinden op de weg. Je zult je afvragen waarom er op zo een weg haaientanden voorkomen? Er zijn stoplichten aanwezig, maar in geval de stoplichten buiten functie zijn moeten de bestuurders de haaientanden verkeer volgen. Dat betekent dat het kruisende verkeer voorrang heeft

Haaientanden en fietsers

Haaientanden zijn kleine omgekeerde driehoekjes. Er wordt dus voorrang verleend aan bestuurders op de kruisende weg. Dit geldt dus alleen voor bestuurders en geen voetgangers. Een fietser behoort ook tot een bestuurder. Begeleider van rij- en trekdieren behoren ook tot bestuurders.

De situatie van haaientanden voorrang kan beetje vervelend worden als de fietspad naast een weg haaientanden heeft. Het afslaan als autobestuurder kan vervelend worden, omdat de fietser voorrang heeft. Het rechtdoorgaand verkeer gaat voor afslaand verkeer.

Een ander vervelend situatie is wanneer er op een rotonde de fietsers haaientanden hebben. Als een fietser op een fietspad op een rotonde rijdt en een auto ook op de rotonde komt rijden is er sprake van kruisende verkeer. Je dient de regels van haaientanden te volgen. Als de auto niet meer op de rotonde is, maar de fietser wel dan geldt de situatie waarbij rechtdoor voorgaat.

Rotonde

Is er een fietspad op het rotonde en zijn er haaientanden aanwezig op het fietspad? Dit betekent dat de voorrang gaat tussen fietsers en automobilisten die de rotonde oprijden. In zo een situatie heeft de fietser voorrang op de eerste helft van de oversteek terwijl op de tweede helft de auto voorrang heeft. De fietsers moeten wel altijd oppassen op een rotonde.

Algemene voorrangsregels

Behalve de haaientanden zonder bord zijn er bepaalde situaties waaruit je kunt halen als je voorrang hebt of niet. Als je een voertuig bestuurt en je van rechts bent heb je dan voorrang, maar als er geen verkeersborden en verkeerstekens aanwezig zijn geld dit regel niet. Dit regel geldt voor alle bestuurders dus ook voor fietsers en geen voetgangers.

Bestuurders op een verharde weg hebben voorrang tegenover de bestuurders van een onverharde weg. Bestuurders die uit een uitrit komen hebben nooit voorrang dus al gaat er een voertuig of voetganger langs op de weg. Je dient even te wachten in je uitrit.

Als je op een doorgaande weg bent moet je het ander verkeer voorrang verlenen. Rechtdoor rijden is uitgezonderd dus je hebt niet altijd voorrang. Afslaan, stilstaan, parkeren, achteruit rijden of invoegen heeft niet altijd voorrang.

Het verlenen van voorrang is belangrijk, in sommige situaties worden voetgangers ook bijgetrokken. Het verlenen van voorrang is nodig om gevaar te voorkomen. Daarom dat er verkeersborden en tekens aanwezig zijn in het verkeer.