Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Rijbewijs A

Een Rijbewijs A is een document, in de vorm van een pasje dat verplicht is als je een motor wilt besturen. Zonder een A rijbewijs is het verboden een motor te besturen. Voor ieder voertuig dat je wil besturen heb je een andere categorie wat betreft het rijbewijs nodig, dit komt dan ook te staan op je pasje. Dit is niet te verwarren met een scooter rijbewijs.

Een zeer belangrijk feit om te weten over het rijbewijs A is dat het bestaat uit verschillende categorieën. Dit is afhankelijk van de zwaarte van de motor en de leeftijd van de bestuurder van de motor. De zullen de categorieën even op een rijtje zetten en de voorwaarden per categorie

Categorie

  • A1 Maximaal vermogen: 11 kW | Minimum leeftijd: 18 jaar
  • A2 Maximaal vermogen: 35 kW | Minimum leeftijd: 20 jaar
  • A Maximaal vermogen: Onbeperkt* | Minimum leeftijd: 21 jaar*

* Tot je 24ste leeftijd gelden er restricties wat betreft de motoren die je mag gaan besturen. In het geval dat je jonger dan 24 bent krijg je Rijbewijs A met code 80. Dit houdt in dat je dan alleen mag rijden op lichtere motoren, die vallen onder categorie A1 en A2. Na 2 jaar kun je bij de gemeente vragen om code 80 op je rijbewijs te laten vervallen. Code 80 vervalt automatisch na je 24e levensjaar.

Het rijbewijs A ontvang je als je door middel van een examen hiervoor hebt aangetoond over voldoende kennis, inzicht en vaardigheden beschikt om een motor te besturen zoals het kennen van verkeersborden. Dit examen kun je laten afnemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid oftewel CBR. Pas op het moment dat jij alle onderdelen met succes afrondt dan kun je het rijbewijs A aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Na het ontvangen van je rijbewijs A mag je een motor besturen. Ook geldt het rijbewijs als scooter rijbewijs.

A Rijbewijs halen – Wat moet ik doen?

Voor het A Rijbewijs halen moet je kunnen aantonen dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om met een motor de weg op te mogen gaan. Om dit aantoonbaar te maken moet je een examen afleggen en voldoen aan de volgende punten:

  • Je moet de minimale leeftijd van 18 jaar hebben (Voor een motor met het minste vermogen)
  • Je moet beschikken over een theorie certificaat voor de motor. Dit theorie certificaat krijg je nadat je het motor theorie examenn met succes hebt afgerond bij het CBR.
  • Je moet een praktijkexamen met succes afleggen dat bestaat uit de volgende twee onderdelen: voertuigdeelneming en voertuigbeheersing.

We zullen de onderdelen nog even verder voor je toelichten zodat je weet dat je kan gaan verwachten wanneer je het A rijbewijs wil gaan halen.

Motor theorie examen

Het motor theorie examen bestaat in totaal 50 examen vragen en deze vragen zijn verdeeld in 2 onderdelen: Verkeersregels en verkeersinzicht. Van de 50 examen vragen moet je er minimaal 44 goed hebben. Denk dus niet te zachtzinnig over het examen, het is zeker niet gemakkelijk!

Voor het examen krijg je in totaal 30 minuten de tijd en je kan de vragen zelf inplannen. Als je twijfelt over je antwoord heb je de mogelijkheid om er later nog op terug te komen nadat je de andere vragen hebt beantwoord.

Voertuigdeelneming

Hier krijg je vragen over hoe je op een veilige manier de motorfiets op de openbare weg gaat bestuderen. Onderdelen die hierin naar voren komen zijn onder andere kijkgedrag, plaatsing op de weg en kruispunten. Dit zijn enkele onderdelen die voorkomen en deze fase wordt afgesloten met een praktijkexamen bij het CBR

Voertuigbeheersing

Tijdens dit onderdeel zal je verschillende oefeningen gaan doen wat betreft voertuigbeheersing. Hierbij moet je denken aan hoe je het voertuig onder controle hebt tijdens bijvoorbeeld het maken van bochten of tijdens het remmen.

Ook zal je getest worden op het gebied van voertuigcontrole, je hoeft uiteraard geen motormonteur te zijn. Dit zullen enkel een aantal basis vragen over de motor zijn zoals bijvoorbeeld: Hoe werkt de verlichting?

Na dit onderdeel zal je met de examinator de weg opgaan en het echte examen voor het motor rijbewijs A zal worden afgenomen.