Verkeersregelaar
Er is vaker orde in het verkeer, zo hoort het ook te zijn. De orde komt door de verkeersborden, tekens en verkeerslichten. Maar er is nog iemand die voor orde kan zorgen dat is de verkeersregelaar. De verkeersregelaar tekens wijst aan waar je allemaal moet rijden en waar het niet mag. Mag de verkeersregelaar optreden wanneer het misgaat in het verkeer?
Hoe ziet een verkeersregelaar eruit?
Een verkeersregelaars jas is oranje gekleurd aan de onderkant, het is niet zomaar de oranje kleur, maar een weerkaatsende driehoek staat erop. Dat broek is niet belangrijk, maar soms komt het voor dat ze een bijpassend broek aandoen.
Werkzaamheden van de verkeersregelaar
Een verkeersregelaar is zo opgeleid dat hij zelfstandig het verkeer kan regelen. Hij heeft de bevoegdheid daarvoor. Er is onderscheid gemaakt tussen beroepsverkeersregelaar en evenementenverkeersregelaar. Het beroepsverkeersregelaar is wat we kennen als de verkeersregelaar die het verkeer regelt op verschillende plaatsen. Het evenementenverkeersregelaar helpt bezoekers van een evenement om op de juiste plek te parkeren.
Is een verkeersregelaar ook een politieagent?
Een verkeersregelaar is geen politieagent. Een verkeersregelaar salaris is niet hetzelfde. Om verkeersregelaar te worden volg je andere opleidingen. Maar dat betekent niet dat je een verkeersregelaar mag ongehoorzamen. Een verkeersregelaar mag aangifte tegen je doen als je niet aan de regels houdt.
Dit kan leiden tot een boete. Om opleiding verkeersregelaar te worden ga je een opleiding moeten volgen waarbij je het theorie- en praktijkles gaat volgen. Je wordt begeleid door een politieagent tijdens het praktisch gedeelte. Het belangrijkste gedeelte vindt plaats op een kruispunt, haal je dit dan ben je geslaagd voor de functie als verkeersregelaar.
Het is zeker betrouwbaar, omdat je ook een waarmerk krijgt van de politie. Maar je mag nog niet werken als verkeersregelaars examen. Dit doe je pas als je het certificaat indient bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor een evenementenverkeersregelaar geldt een online toets.
Verkeersregelaar of verkeersborden
Als je een verkeersregelaar ziet op een weg met werkende stoplichten of een verkeersbord dien je de regels van de verkeersregelaar te volgen. Op dat moment staat hij op de weg en je mag hem niet ongehoorzamen. Een verkeersregelaar worden staat niet zomaar op de weg. Dit kan gebeuren in situaties waarbij er chaos is in het verkeer door een ongeval, wanneer er file is of als een weg afgesloten is.
Verkeersbrigadier
Velen vergissen zich met een verkeersbrigadier en verkeersregelaar. Een verkeersbrigadier krijgt de opdracht om op een aangegeven plek te werken. Terwijl een verkeersregelaar op verschillende plaatsen mag regelen. Soms zie je ook kinderen op bepaalde plaatsen zoals scholen die andere kinderen helpen met oversteken. Verkeersregelaars kunnen nooit kinderen zijn. Je kunt verkeersbrigadier worden vanaf je tiende, maar verkeersregelaar mag vanaf je achttiende.