Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Matrixborden - Regels & Betekenis

In het verkeer kom je verschillende soorten verkeersborden tegen. Elk bord is uniek en heeft steedse een ander betekenis. Het lijkt er soms op alsof de borden eenzelfde betekenis hebben, maar dit is de verwarring die velen hebben en het examen dus niet halen. De verkeersborden zijn ook nog verdeeld in soorten zoals onderborden, zone en matrixborden. Een matrixbord is een elektrisch bord die signalen geeft. Wat is het doel van de Matrixborden live?

Wat zijn matrixborden?

Matrixborden zijn hetzelfde als verkeersborden. Maar toch ontstaat er verwarring, omdat er op een matrixbord witte pijl wat anders staat aangegeven dan op een verkeersbord. Denk maar aan de snelheden. Matrixborden kun je boven of naast de weg vinden. Als je op de matrixbord een ander maximale snelheid ziet dan op het verkeersbord dan dien je het bord met de laagste snelheid te gebruiken.

Snelheid matrixborden

Een snelheid matrixbord geeft de snelheidslimiet aan. Omdat een matrixbord elektronisch is kun je in bepaalde situaties zien dat het knippert. Dit betekent dat je met opletten voor bepaalde situaties zoals file, ongeval, gladheid enz. In deze situaties mag je met een snelheid van 35 km/u rijden. Maar dat betekent niet dat we hard mogen rijden wanneer het niet knippert. Een matrixbord waarschuwt je op snelheids gevaar. Als je een matrixborden snelweg met een rood kruis ziet betekent dat je die rijstrook niet mag gebruiken anders krijg je een boete van 230 euro.

Het matrixborden snelheid is voordelig in bepaalde situaties wanneer het verkeer druk is. Op bepaalde wegen is het noodzakelijk een matrixbord te plaatsen zodat er geen ongevallen ontstaan. Een matrixbord is opvallender dan een normaal verkeersbord, omdat het uit knipperlichten en rode lichten bestaan.

Verkeersborden en verkeerstekens

In het verkeer kom je allerlei verkeersborden en verkeerstekens tegen. Ze dienen als waarschuwingen, geven rij instructies aan en nog andere betekenissen. Het kan voorkomen dat er op een weg met een verkeerslicht ook verkeersborden voorkomen. Dit geldt wanneer de verkeerslichten niet meer werken moet men de instructies van de verkeersborden volgen. Als er een werkende verkeerslicht voorkomt dient men de instructies van het verkeerslicht te volgen en niet het verkeersbord.

Het kan een keer voorkomen dat je op je dagelijkse route voorbij rijdt en ineens zie je een bord die je niet gewend bent te zien. In zulke situaties is er een werk in uitvoering, je dient dan de nieuwe verkeersbord of teken te volgen in de plaats van het oude verkeersbord.

De matrixborden zijn te vergelijken met verkeersborden en verkeerstekens, maar alleen duid dit meer gevaar aan. Daarom dient men de regels van het matrix bord te volgen. Je zult je afvragen hoe het matrixbord dit herkent. Het systeem is zo ingesteld dat het de drukte op straat meteen herkent.