Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Verkeersborden voorrang

De voorrangsborden geven een indicatie aan wie eerst mag rijden. Sommige wegen hebben geen voorrangsborden in zo een situatie wenken de bestuurders elkaar. De voorrangsborden geven aanwijzingen hoe we ons moeten gedragen op de weg. Dit gehoorzaam gedrag zorgt ervoor dat het verkeer veilig en vlot kan verlopen. Als er niet gehoorzaamt wordt op de voorrangsweg kunnen er ongelukken ontstaan. Welke soorten verkeersborden voorrang zijn er? Welk betekenis hebben de verkeersborden betreffende de voorrang.

Voorrangswegen hebben prioriteit

Een verkeersborden voorrang betekenis betekent dat het verkeer op voorrangsweg prioriteit heeft op al het verkeer op alle kruispunten langs de weg. Waar er een voorrangsbord is moet er op de andere wegen een stopbord aanwezig zijn. Je dient te wachten totdat de voorrangweg vrij is dan mag je oprijden, maar niet als de bestuurder van de voorrangsweg aangeeft dat jij eerst mag. Het voorrangsweg is dus heel belangrijk

Wegversmalling voorrangsborden

Voorrangsborden vind je inderdaad op een kruispunt, maar je kunt hem ook vinden bij een wegversmalling. Als er bij een wegversmalling geen verkeersbord voorrang wegversmalling of teken aanwezig en ook geen duidelijkheid is over het aan een zijde ligging van de weg dan mag het eerste voertuig dat de versmalling binnenkomt verder rijden en de rest moet even wachten totdat het voorbij is. Is de wegversmalling wel duidelijk aan een kant van de weg geplaatst dan moet het deze kant dus voorrang verlenen aan het verkeer van de andere kant. Indien er duidelijke verkeersborden of regels zijn aangegeven bij een wegversmalling dienen de bestuurders deze te hanteren.

Soorten voorrangsborden

Er zijn verschillende soorten voorrangsborden. Als je een voorrangsbord binnengaat kun je zien waar deze start en aan het einde van de weg kun je ook een einde voorrangsbord zien. Op een kruispunt vindt je ook altijd een voorrangsbord. Sommige van ze geven aan als je alleen links of rechts voorrang hebt op een voorrangsweg. Je kunt op dezelfde kruispunt ook stopborden vinden waarbij je moet stoppen om voorrang te verlenen. Maar alle voorrangsborden dien je voorzichtig te zijn.

Voorrangsborden oefenen

Voordat je een rijbewijs in handen krijgt ben je verplicht om de verkeersborden en verkeersveiligheid te kennen. De testen die je hiervoor maakt zijn zowel mondeling als schriftelijk. De verkeersborden en verkeersregels zijn belangrijk, omdat je hierdoor voor een vlot verkeer zorgt. De bestuurders weten precies over welke rijstroken ze moeten rijden. Doordat je de verkeersborden met betekenis en verkeersregels kent ontstaat er verantwoording en discipline op de weg, hierdoor vermindert het aantal ongevallen. Wanneer er een weg in aanmaak is of vernietigd is, wordt dit ook aangegeven met een verkeersbord. Dit is zeer goed, omdat je zo geen schade oploopt van je auto. Je snelheid kun je ook onder controle houden, omdat er borden aanwezig zijn voor scholen, ziekenhuizen en kruispunten. Om te voorkomen dat je auto niet weggesleept wordt zijn er ook parkeerborden aanwezig op parkeerplaatsen of bij een in- en uitgang.

Nog meer leren? Lees hier bijvoorbeeld over de haaientanden en hoe dat zit met voorrang verlenen of oefen hier verkeersborden!