Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Onverharde wegen - Regels & Voorrang

In het verkeer kom je verschillende soorten wegen tegen. Een van ze is de onverharde weg. De naam zegt het al, het is onverhard dus het beschikt niet over wegverharding. Meestal is zo een weg een zandweg of van grind. Ook op een onverharde weg zijn er verschillende soorten regels. Heb je voorrang op een onverharde weg?

Voorrang op onverharde weg

Op een onverharde weg heb je geen voorrang. Vaak genoeg wordt het verkeer vertraagt op een onverharde weg. Een verharde weg is gemaakt van asfalt, beton of baksteen terwijl een onverharde weg gemaakt is van zand of grind. Bestuurders van een onverharde weg voorrang moeten voorrang verlenen aan bestuurders op de verharde weg. Normaal gesproken heeft het verkeer van rechts voorrang, maar bestuurders die van rechts komen uit een onverharde weg regels hoef je geen voorrang te verlenen. Dit verkeersregel geldt alleen voor bestuurders van auto's, motor en scooter. Een voetganger is geen bestuurder. Als een voetganger aanwezig is op de verharde weg moet deze alle bestuurders uit de onverharde weg voorrang geven.

Maximumsnelheid op een onverharde weg

Een onverharde wegen nederland is van een ander materiaal vergeleken met een verharde weg. Een verharde weg is gelijk en sneller. Op een onverharde weg kun je niet snel rijden. De maximum snelheid onverharde weg is minder dan op een verharde weg. De staat waarin een onverharde verkeert laat het niet toe om dezelfde snelheid aan te houden zoals op een verharde weg. Vooral hoe vele van de wegen smaller zijn is het moeilijk om met een hoge snelheid te rijden.

Nadelen onverharde wegen

Rijden op een onverharde weg is niet vervelend, maar vergeleken met een verharde weg is het minder prettig. Tijdens slecht weer is rijden op een onverharde weg minder leuk. Het is van zand en grind waardoor het snel rijden gevaarlijk is en ook nog voor schade kan zorgen voor je auto. Door het materiaal op een onverharde weg kan er veel modder ontstaan. Als je auto niet de juiste banden hebben kun je gaan vastzitten. Deze zorgt voor schade van je auto zoals schade van wielen en assen van je auto. Ook als het droog weer is kun je ook niet prettig rijden, want het zorgt voor veel stof waardoor je met gesloten ruiten moet rijden. Wanneer er huizen in de buurt zijn kan het stof waaien tot in je huis, dit is vervelend. En in winter bevriest het water die blijft hangen op de weg. De weg vriest en kan een gevaar vormen voor je. Door de weg kom je ook niet snel aan op plaats van bestemming.