Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Bandenspanning autotheorie

Als je veilig wilt rijden in het verkeer ga je op enkele punten moeten letten. De bandenspanning is er ook een van ze. Als je bandenspanning laag is kun je niet de juiste snelheid opbouwen, maar het kan ook ongelukken veroorzaken, omdat het niet stabiel is op de weg. De bandenspanning wordt niet zomaar bepaald, er zijn regels hiervoor. Tijdens je theorie lessen wordt het je geleerd wat de juiste bandenspanning auto theorie is. Wat is de juiste bandenspanning?

Stabiel bandenspanning

Om de juiste bandenspanning te krijgen moet je weten dat elke autoband een kwart van het gewicht moet dragen. Je zult denken dat het de rubber is die al het spanning verdraagt, maar dat is het niet. De lucht in de band zorgt ervoor dat de banden het gewicht van de auto kan dragen. Hoe meer lucht er in de banden zitten, hoe beter het gewicht van de auto kan verdragen. Als je niet genoeg lucht hebt zitten in de banden, minumum bandenspanning, kun je een klapband krijgen. Het heeft ook geen grip op bepaalde wegen waardoor je een ongeluk kunt krijgen.

Voordelen en nadelen bandenspanning

Rijden met een auto waarbij de banden weinig lucht krijgen kunnen ervoor zorgen dat de banden gaan vervormen. Een lage bandenspanning kan ervoor zorgen dat de rolweerstand toeneemt. De auto gaat ook meer energie nodig hebben om op te trekken waarbij er veel brandstof verbruikt wordt. De banden worden ook in elkaar gedrukt waarbij het sneller warm wordt, het kan dan sneller gaan slijten. hoeveel lucht in autoband nodig is staat aangegeven.

Als je de juiste luchtdruk hebt in je banden kun je het benzineverbruik verminderen. Je bent ook veilig aan het rijden. Maar tijdig rijden met de juiste bandenspanning wilt niet zeggen dat je banden jaren mee gaan. Je banden ga je regelmatig moeten vervangen. Tijdens bepaalde seizoenen ben je verplicht dit te vervangen. Zoals in de winter heb je winterbanden nodig om veilig te kunnen rijden.

Correcte bandenspanning

De juiste bandenspanning wordt bepaald aan de hand van het merk, model en motorvermogen van je auto. Wanneer je een auto koopt krijg je ook een instructieboek, heb je dit niet dan kun je online zoeken of naar een bandenzaak gaan om te weten wat de juiste bandenspanning moet zijn van je auto. Je krijgt het ook tijdens de banden auto theorie. De bandenspanning wordt aangegeven in barometer (bar). In de handleiding staat er ook aangegeven wat de bandenspanning moet zijn als je auto lading heeft. Zo ben je altijd veilig op weg. Tijdens het praktijkexamen dien je bandenspanning auto examen te kennen.

De juiste bandenspanning hebben is zeker aangeraden. Maar vergeet niet om altijd een reservewiel mee te nemen waar je ook gaat. Indien je bandenpech krijgt heb je nog een waarmee je snel naar een bandenzaak kunt gaan.