Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Symbolen auto

Als je gaat rijden zul je allemaal symbolen op je dashboard tegenkomen. Heb je ooit afgevraagd waarvoor al deze symbolen staan? Sommige van de lichten auto symbolen blijven zo en bij sommige moet men meteen optreden door de auto daar en op dat moment uit te schakelen of benzine vullen anders stopt de auto vanzelf. Als lampjes tijdens het rijden oplichten is dit vaak genoeg een waarschuwing. Er zijn verschillende betekenissen voor de symbolen en lichten die branden. Tijdens het auto theorie worden ze je aangeleerd.

Waarschuwingslampjes

Voor je praktijkexamen ga je de functies van de waarschuwingslampjes moeten kennen. Er gaan ook vragen gesteld worden hoe je moet onderhandelen wanneer je een controle lampjes auto ziet branden. Er zijn ook controle lampjes aanwezig die alleen branden als controle, gaat dit lampje uit of knippert het misschien sneller dan klopt iets niet. Meestal moet iets bijgevuld worden of het is al tijd voor onderhoud. Maar het is aangeraden om bij sommige auto symbolen die ineens verschijnen niet door te rijden. Het kan een gevaar vormen voor de motor en je veiligheid.

Symbolen en hun kleuren betekenis

Kleuren geven een aanwijzing hoe gevaarlijk iets kan zijn. Zo ook bij de symbolen en auto licht symbolen die oplichten kun je achterhalen wat elk kleur betekent. Als je tijdens het rijden ineens een bepaald kleur licht ziet aangaan kan het verschillende betekenissen hebben. Wanneer je een rood licht symbool ziet oplichten tijdens het besturen van je voertuig moet je meteen veilig stoppen en een deskundige erbij halen die je kan helpen hiermee. Rijd niet verder, maar ga aan de kant om te voorkomen dat het ernstig kan worden. Als je een oranje licht ziet betekent het dat je nog kunt doorrijden. Het is dus niet zo ernstig, maar je kunt in dit geval ook een deskundige inschakelen die je kan informeren als je naar hem toe kunt rijden of hij naar je komt.

Betekenis van de symbolen en lampjes

Er zijn verschillende soorten auto dashboard lampjes met hun betekenis. De meest belangrijkste die gevaarlijk kunnen zijn de Handrem; als je een rood handrem licht ziet oplichten tijdens het besturen kan dit betekenen dat je remvloeistof te laag is of je handrem is nog aangetrokken.

Olielamp

zie je een olielamp symbool oplichten tijdens rijden dan heeft dit als betekenis, een te lage motoroliedruk of je oliepeil is weinig.

Accu

jouw accu licht zien branden in het rood tijdens rijden betekent dat je accu niet voldoende wordt opgeladen.

Airbag

als je airbag licht oplicht tijdens rijden dan heb je een storing van je airbag.

Veiligheidsgordel

dit lampje licht op wanneer een meerijder of bestuurder geen gordel om heeft.

Temperatuur

als je dit lampje ziet branden is er een hoge koelvloeistof/motortemperatuur.