Ben jij nog aan het rijlessen en vind je het hele autorijden nog maar lastig? Wees dan niet bang, want dat is bij de meeste mensen zo. Autorijden is een vaardigheid die je niet zomaar onder de knie krijgt. Het kost veel oefening en veel inzicht om autorijden echt te leren. 

In dit artikel bespreek ik een aantal tips die je kunnen helpen om je meer op je gemak te voelen in de lesauto en om sneller je rijbewijs te halen. Heb je echt haast? Dan kan je altijd een spoedcursus rijbewijs in Amsterdam aanvragen. Dit zal altijd nog sneller uitpakken.

Met regelmaat de weg op

Een van de belangrijkste elementen van het ontwikkelen van een vaardigheid is het beoefenen van de vaardigheid. Net zoals je alleen maar goed kunt worden in voetbal door regelmatig te oefenen, kun je het autorijden alleen maar onder de knie krijgen als je regelmatig in de lesauto zit. Als je elke week twee keer gaat lessen creëer je een fijn ritme waardoor je je rijvaardigheid in korte tijd ziet toenemen.

Denk goed na over je instructeur/school

Voordat je begint met rijlessen is het slim om te onderzoeken welke rijschool je wilt; nationalerijschool.nl bijvoorbeeld. Voordat en terwijl je al bezig bent met de rijlessen, is het belangrijk om na te denken over je rij-instructeur. Je instructeur is een belangrijk figuur in de groei van jouw rijvaardigheid. De manier hoe jij gecoacht wordt door hem of haar heeft een grote invloed op jouw rijverbetering. 

Raak niet afgeleid

Als je met je instructeur in de auto zit is het makkelijk om afgeleid te raken. Misschien neemt hij een keer een telefoontje op, of zie je iets gebeuren op straat, waardoor je je focus verliest, wat tot een verlies van de controle over de auto kan leiden. Ken jezelf en zorg dat je omgeving goed is zodat je je kan focussen.

Leer terughoudend rijden

Een belangrijk onderdeel van autorijden is inzicht in het verkeer en in verschillende verkeerssituaties. Dat is misschien wel het moeilijkste om onder de knie te krijgen. Leer daarom terughoudend te rijden. Kijk ver vooruit en wees geduldig.

Rijden bij slechte weersomstandigheden

Ook al is het moeilijker om tijdens slecht weer te rijden, is het wel goed voor de verbetering van de rijvaardigheid. Door in verschillende weersomstandigheden ervaring op te doen met autorijden ben je sneller klaar om zelfstandig de weg op te gaan. Als je eenmaal je rijbewijs hebt, zul je namelijk ook genoeg situaties hebben waarin je met slecht weer zal moeten autorijden. Dan heb je daar al ervaring mee!