Parkeren is niet voor elke bestuurder even makkelijk, zeker niet als er anderen staan te kijken.

Niemand wil een andere auto of paaltje raken en ook niet dat iemand anders het parkeren tegen de eigen auto rijdt. Zeker voor nieuwe bestuurders is fileparkeren soms een hele opgave, maar met deze tips wordt het een stuk makkelijker.

Hoe moet je parkeren zonder stress en schade

Zoek een plek die past bij de afmetingen van de auto. Heeft u nog niet veel ervaring, kies dan een ruimere plek. Bij fileparkeren is het achteruit inparkeren het makkelijkst. Zet uw voertuig op een afstand van ongeveer 50 cm naast het voertuig waarachter u uw auto wilt neerzetten. Rij langzaam achteruit en zodra de rugleuning van de bestuurdersstoel op gelijke hoogte is met de achterzijde van de stilstaande auto draait u het stuur in zijn geheel naar de kant waar u wilt parkeren. Zodra u de stoeprand tot zo’n 30 cm bent genaderd, draait uw het stuur helemaal de andere kant op en zet u de auto netjes neer.

Heeft u een geschikte plek gevonden, maar u wilt liever of kunt alleen vooruit inparkeren? Zet ook dan uw auto naast het voertuig waarvoor u de uwe wilt neerzetten. In dit geval rijdt u langzaam naar voren en zodra de voorruitstijl van uw auto het laatste punt van het stilstaande voertuig bereikt, stuurt u maximaal in de richting van het parkeervak. Vlakbij de stoep draait u het stuur terug, zodat uw auto netjes naast de stoeprand staat.

Bij een bezoek aan de supermarkt of ander parkeerterrein moeten we onze auto vaak vooruit af achteruit in een omlijnd parkeervak zetten. Kies voor een vak dat ruim genoeg is voor uw auto, waarbij u rekening houdt met de te openen portieren van uw eigen en de naast u geparkeerde voertuigen. Neem voldoende ruimte bij het insturen van het parkeervak.

Voorkom schade bij het inparkeren

Er zijn nog een aantal dingen die u kunt doen om schade te voorkomen. Rustig blijven en opletten blijft belangrijk. Stap bijvoorbeeld niet zomaar uit zonder goed in de spiegel te kijken om te weten waar andere weggebruikers zich bevinden. U zou niet de eerste zijn waarvan de portier schade oploopt bij het onoplettend openen ervan. De zijspiegels inklappen en niet te dicht bij een hoek parkeren zijn ook simpele dingen die een hoop schade kunnen voorkomen. En schroom niet om iemand te vragen om u te assisteren bij het parkeren. Dat zou een persoon kunnen zijn, maar in deze moderne tijd zijn er ook andere hulpmiddelen, waarvan parkeersensoren een populaire optie zijn.

Parkeersensoren

Er zijn verschillende soorten parkeersensoren. Parkeren wordt veel eenvoudiger met parkeersensoren die op basis van ultrasone sensoren, controlesystemen en beeldschermen werken. Dankzij dit systeem krijgt de bestuurder een waarschuwing door middel van een geluid of ziet hij op een beeldscherm welke objecten zich rondom de auto bevinden. Via ultrasone golven vangt de parkeersensor de dode hoeken op en detecteert het objecten aan voor – en achterkant, alsook aan de zijkant van de auto. Niet voor niets dat deze extra “ogen” parkeren vergemakkelijken.

Soorten parkeersensoren

Er zijn twee types sensoren die u helpen bij het parkeren van uw auto. Dit zijn ze:

Elektromagnetische parkeersensor – Deze parkeersensor vinden we in moderne automodellen en de volgens informatie over parkeersensoren werking daarvan is gebaseerd op het uitzenden van elektromagnetische golven voor de detectie van objecten die tot schade aan het voertuig zouden kunnen leiden.

Ultrasone parkeersensor – Gewoonlijk wordt deze parkeersensor op de achterbumper van de wagen geplaatst en bestaat deze uit 4 tot 6 sensoren. Zodra deze sensor een extern object waarneemt, zal de ultrasonische golf worden teruggekaatst als het object zich binnen de detectieafstand van deze sensor bevindt.

Eigenlijk functioneren deze twee soorten parkeersensoren op nagenoeg identieke wijze. Er is wel een duidelijk verschil tussen de uitgezonden golven, namelijk elektromagnetische en ultrasone golven. Schakelt u de achteruitversnelling of de R-versnelling van de auto in, dan wordt de parkeersensor automatisch in werking gesteld.

Onderhoud van de parkeersensor

Zoals met spiegels, ruiten en andere dingen die belangrijk zijn voor een goed zicht, is ook het

schoonhouden van de sensor essentieel voor de goede werking ervan. De reiniging kan met water en een zachte doek om eventueel vuil te verwijderen en beschadigingen aan de sensor te voorkomen..

Mocht u uw auto willen spuiten of de bumper willen lakken, dan moeten eerst de parkeersensoren worden verwijderd. Vergeet u dit, dan zullen de sensoren niet meer goed werken. Gelukkig kunt u

dan weer volledig terugvallen op de parkeertips uit dit artikelen, totdat u de defecte sensoren hebt vervangen.