Lesauto’s kom je in allerlei smaken tegen. Vaak gaat het om auto’s die al enige populariteit hebben en bekendstaan om hun goede rijkwaliteiten. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker elektrische auto’s. Maar de populairste lesauto is nog altijd de Volkswagen Polo. Waarom? Dat lees je hier.

Scherp, comfortabel en toegankelijk

Het is niet vreemd dat de Volkswagen Polo tot de populairste lesauto’s van Nederland behoort. Natuurlijk zijn we hier groot fan van het merk over de grens, maar dat alleen verklaart niet waarom de compacte hatchback hier zo goed scoort. Het is gewoonweg een fantastische allrounder. 

De Polo heeft een relatief neutraal rijgedrag, waarbij een zekere mate van sportiviteit en bovenmaats comfort in balans worden gehouden. Het is naar alle begrippen een prettige auto om te rijden, en dit maakt hem zeer geschikt voor beginnende automobilisten.

Klein maar fijn

De Volkswagen Polo valt in het B-segment en is zodoende een maatje groter dan een stadsauto, maar een maatje kleiner dan bijvoorbeeld de welbekende VW Golf. De Polo is daarom door iedereen, inclusief nieuwe rijders, gemakkelijk te manoeuvreren. Smalle straten en parkeerproeven verteert-ie als geen ander. 

Tegelijkertijd biedt de Polo goed zicht naar buiten, ongeacht de kant die je op moet kijken. Tenslotte is de vijfdeurs hatchback verrassend ruim van binnen, waardoor je je niet opgesloten voelt.

Netjes aangekleed

Waar de Volkswagen Polo ook bekend om staat, is zijn fijne uitrusting. Hoewel je hem als instapmodel relatief kaal overhandigd krijgt, vergt het weinig upgrades om het een zeer complete auto te maken. 

Tegen een kleine meerprijs kleedt Volkswagen de Polo royaal aan, waardoor je je de koning(in) van de weg voelt. Dit betekent fraaie materialen en bekleding, een veelvoud aan hulp- en veiligheidssystemen en verschillende extra’s als airco en verwarmbare stoelen die je leven makkelijk maken. 

Betaalbaar en betrouwbaar

De Volkswagen Polo wordt over het algemeen gezien als een betrouwbare auto – en er zijn genoeg generaties (6) van dit model verschenen om dat te onderstrepen. Dankzij de populariteit van de Polo is er bijzonder veel kennis over de techniek van deze auto, waardoor er geen probleem is dat niet opgelost kan worden. 

Bovendien is het een zeer veilige auto; Euro NCAP geeft de nieuwste generatie (2017–) vijf sterren. Als klap op de vuurpijl wordt dit alles tegen een schappelijke prijs aangeboden. Relatief lage gebruikskosten, dankzij zuinige motoren en betaalbaar onderhoud, maken de Polo extra aantrekkelijk.

Compleet totaalpakket

Het mag duidelijk zijn dat al deze karakteristieken de Volkswagen Polo een aangenaam totaalpakket maken. Er zijn weinig auto’s op de markt die zich meer bewezen hebben dan dit model. Met een Polo als lesauto weet je waar je aan begint, en zul je zelden voor verrassingen komen te staan – zowel als instructeur en als lesser. Het is een uitstekend beginpunt, waaruit je na het halen van je theorie examen zelf op ontdekking kunt gaan.