Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Dronken op de fiets

Als je in het verkeer gaat begeven dien je aan de verkeersregels te houden. Je mag vooral geen alcohol gebruiken. Als je weet dat je gaat drinken moet je iemand anders je voertuig laten rijden. Een fietser mag helemaal niet drinken. Het besturen van een fiets is gevaarlijk op bepaalde wegen. Als je dronken op de fiets boete bent en deze gaat rijden kun je vallen, val je midden op de weg kun je niet voorstellen hoe fataal het kan aflopen. Wat voor boete kun je krijgen wanneer je dronken op de weg bevind met de fiets? mag je dronken fietsen?

Invloed van alcohol

Het fietsen onder invloed van alcohol is totaal verboden. Je kunt je niet inbeelden hoe gevaarlijk dit kan worden. Je kunt een gevaar vormen voor anderen en ook voor jezelf. Een glaasje kan geen kwaad, dit zal geen effect hebben op je fietsgedrag. Wanneer de politie je betrapt in een dronken staat op de fiets kun je een boete krijgen, maar ook een rijverbod. Maar dronken op de fiets rijbewijs invorderen niet altijd mogelijk. Voor de fietsers geldt er ook een alcohollimiet. De alcohollimiet van een fietser mag niet meer dan 0,5 promille zijn.

Wanneer je onder invloed van alcohol gaat fietsen kun je het verkeer hinderen doordat je niet te snel of juist ongelijk gaat fietsen. Je kunt ook rijbewijs kwijt dronken op de fiets. Het kan ook gebeuren dat je op de autoweg rijdt in de plaats van het fietspad. Volgens de algemene regel over het alcoholgebruik mag je alcoholconcentratie niet meer dan 0,22 milligram zijn. Dit geld voor alle voertuigbestuurders. Je kunt veroordeeld worden wanneer je dronken rijdt en een verkeersongeval veroorzaakt, iemand gewond raakt of komt te overlijden.

Rijontzegging

Een rijontzegging wilt zeggen dat je niet hebt gehouden aan de regels op de weg die tot ernstige toestanden heeft gezorgd. Dit kan een aanrijding zijn of een ongeluk. Je rijbewijs wordt ingetrokken en je mag niet meer op de weg bevinden met een voertuig. Het rijden met drank, drugs of medicijnen kan ook ervoor zorgen dat je een rijontzegging krijgt. De rijontzegging kan betekenen dat je voor een hele periode geen voertuig meer mag besturen, dit kan zelfs jaren duren. Er zijn wel verschillende mogelijkheden om het terug te krijgen, maar je gaat verschillende stappen moeten doorlopen.

Rijontzegging procedure

Als je rijbewijs is ingehouden wordt deze binnen drie dagen naar de officier van justitie gebracht. Deze gaat natrekken wat er exact is gebeurd en binnen tien dagen gaat hij bevestigen als je rijbewijs wordt ingehouden of niet. Als je rijbewijs wordt ingehouden wordt niet meteen beslist als je een rijontzegging hebt. De rijontzegging straf wordt maanden later bekend gemaakt door de officier van justitie of rechter.