Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Vaarbewijs 1

Wil je gaan varen, maar heb je geen bewijs? Je kunt elk moment jouw vaarbewijs behalen, want het kan online. Net als hoe er in het verkeer regels zijn heb je ook regels op het water. Het varen gaat niet gemakkelijk. Het kan best wel moeilijk zijn als je jouw theorie niet kent, want het gaat ook met waterstanden.

Als je jouw theorie niet beheerst zit er gevaar in. Volgens wet ben je verplicht om je vaarbewijs te hebben voordat je in het water gaat. Maar de vaarbewijzen verschillen. Er is vaarbewijs 1 en 2.

Kenmerken vaarbewijs 1

Een klein vaarbewijs 1 betekent dat je op rivieren, kanalen en kleine meren mag varen. Tijdens het vaarbewijs 1 theorie worden de veiligheidsmaatregelen behandelt, maar ook de behandeling van de voortstuwingswerktuigen. Je leert ook hoe je moet varen in bijzondere omstandigheden en welke maatregelen er genomen kan worden.

Tijdens het vaarbewijs theorie moet je de waterwegen kennen en ook de omstandigheden van het vaarwater en meteorologie kennen. Als je jouw examen succesvol hebt behaald ontvang je de International Certificate of Competence inland waters, ICC.

Leeftijd

Je kunt dus ook onder de 18 jaar jouw vaarbewijs examen maken, maar het bewijs krijg je pas wanneer je 18 jaar bent. Als je jonger dan 12 jaar bent mag je geen gemotoriseerd boot besturen. Maar boven de 12 jaar mag je met een open boot varen. Deze moet wel maximaal 7 meter lang zijn met een snelheid niet harder dan 13 km/u. Dit staat in het binnenvaart politie reglement vermeld.

Vanaf 16 jaar mag je met een open boot varen niet langer dan 7 meter en niet sneller dan 13 km/u. Dit geldt wanneer je op het Rijn gaat varen. Het staat ook duidelijk vermeld op het Rijnvaartpolitiereglement. Voor de leeftijd van 16 jaar mag er ook harder dan 13 km/uur gereden worden, maar niet meer dan 20 km/uur. Zo ook voor de leeftijd van 16 jaar mag je een boot varen met een lengte meer dan 7 meter.

Wanneer heb je vaarbewijs 1 nodig of vaarbewijs 2? Ben je 18 jaar of ouder dan mag je met een motorboot varen die sneller dan 20 km/uur varen. Een waterscooter behoort ook tot een snelle motorboot. Je kunt proefexamen vaarbewijs 1 online maken. Door het oefenexamen vaarbewijs 1 wordt de echte examen makkelijk.

Boete

Vaar je minder dan 20 km/uur en is alles verder in orde qua leeftijd en lengte? Maar heb je jouw vaarbewijs niet? Dit levert een boete op en het is geen kleine boete, maar een bedrag van ongeveer 550 euro.

Heb je geen vaarbewijs nodig voor je boot wordt er toch nog geadviseerd om deze te halen. Want je komt veel te weten tijdens de theorie ervan. De kennis is nodig, want je kunt niet zomaar varen zonder te weten hoe het allemaal, hoor. Je krijgt meer kennis en weet om te gaan met de maatregelen en veiligheid. Een vaarbewijs theorie oefenen is net zo belangrijk als auto theorie oefenen. Het vraagt naar aandacht en veiligheid, maar ook het volgen van regels.