Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Trekgewicht auto

Ga je op vakantie en neem je je caravan mee? Je moet wel rekening houden met het trekgewicht van je caravan. Er is een gewicht tot hoeveel je mag trekken anders kan dit voor gevaar zorgen. Volgens de wet is 1600 kg het maximaal toegestane aanhangergewicht. Als je aanhangergewicht hoger is dan dit Trekgewicht auto berekenen dan mag je niet rijden. Wanneer je ervaren bent en heel vaak zwaardere caravans rijdt, mag dit wel. Maar normaal gesproken mag dit niet.

Regels om een caravan te trekken

Niet eenieder mag een caravan trekken. De auto’s die de caravan mogen trekken moeten ook voldoen aan bepaalde eisen. Niet elk auto mag elk soort caravan trekken. Het caravan heeft ook een kentekenbewijs. Hierin staat aangegeven welke maximale snelheid je mag rijden met de caravan. De auto die de caravan gaat trekgewicht van auto moet ook voldoen aan de juiste stabiliteit om hem te kunnen trekken. Je bent daarom verplicht met je kentekenbewijs te rijden zodat er een controle gevoerd kan worden tot hoeveel trekgewicht je mag rijden. Wordt het maximaal trekgewicht overschreden dan kun je een boete krijgen hiervoor. Je dient daarom het geremde trekgewicht toe te passen die op je kentekenbewijs staat. Als je een B-rijbewijs hebt mag je een caravan trekken met een gewicht van 750 kg. Als je caravan meer dan 750 kg is, heeft je caravan dan een eigen kentekenplaat nodig. Je auto en caravan moeten samen een gewicht hebben niet hoger dan 3500 kg.

Trekgewicht van auto en caravan

Ga je een caravan kopen? Je gaat rekening moeten houden met verschillende regels. Wanneer je een caravan gaat kopen ga je erop moeten letten als je auto het kan trekken. Normaal gesproken zou een normale auto het wel kunnen trekken, maar als het trekvermogen auto van een caravan overschreden wordt krijg je een boete. Het gewichtsverhouding moet goed te verdelen zijn. Daarom is het handig om een krachtige auto te hebben. Je auto zal moeten aanpassen aan je caravan. Hierbij wordt er gelet op het rijklaar gewicht van de auto, het maximaal trekgewicht auto overschrijden , het maximale combinatie gewicht van de auto en ook nog de caravan en de toegestane maximum massa van je caravan.

Je mag een caravan trekken die 85% of meer weer weegt dan het trekgewicht auto overzicht van jouw auto. Wanneer je een auto gaat kopen speciaal voor je caravan dien je dan op te letten als het voldoet aan al deze eisen. Een van de verschillen bij het aanschaffen van een zwaardere auto is dat je meer benzine verbruikt en meer gaat betalen voor de wegenbelasting.