Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Groene streep op de weg

In het verkeer kom je verschillende aanwijzingen tegen in de vorm van verkeersborden, verkeersregels en verkeerslichten. Je zult ook vaker strepen vinden op de weg. Ook de strepen hebben een betekenis. Ze kunnen een rijbaan in rijstroken verdelen of aangeven wat de maximale snelheid is. Er zijn ook groene strepen op de weg, deze geven de maximale snelheid aan op de weg. wat betekent de groene streep op de weg? Wat betekent het groene streep met onderbroken lijn en doorgetrokken lijn?

Betekenis groene streep met onderbroken lijn en doorgetrokken lijn

Aan de hand van de groene strepen kun je achterhalen wat je maximale snelheid moet zijn op deze weg. In dit geval is het 100 km/u. Als de groene streep onderbroken is, betekent dit dat je op deze weg wel mag groene streep op de weg inhalen. Een groene streep midden op de weg die doorgetrokken is, betekent dat je niet mag inhalen op de weg. Is er ook een verkeersbord aanwezig op deze weg met een ander snelheid dan moet je het verkeersbord volgen en niet de groene streep.

De strepen hebben een betekenis en je dient de regels ervan te hanteren. Verder veranderd er helemaal niets aan de verkeersregels op de weg. Als je op de weg een onderbroken groene streep ziet betekent dit dat je mag inhalen, maar is er een inhaalverbod verkeersbord dan mag je inderdaad niet inhalen. Verkeersborden hebben voorkeur dan strepen.

Strepen op de weg

Op de weg kom je strepen tegen, maar ook tussenvlakken. Vaak genoeg zijn dit groene en rode tussenvlakken. De tussenvlakken hebben geen enkele betekenis in het verkeer. Op zo een weg ga je alleen de algemene verkeersregels en regels van verkeersborden volgen.

Erfontsluitingswegen

Een erfontsluitingsweg is een weg waarbij het dubbele of enkele middenstreep ontbreekt. Dat betekent dat je op deze weg niet meer dan 60 km/u mag rijden. Soms komen er ook fietsstroken voor op deze weg.

Ontsluitingswegen

Op een ontsluitingsweg kom je een dubbele middenstreep tegen. De maximumsnelheid op deze weg is 80 km/u. Maar als er een verkeersbord aanwezig is met een ander snelheid dien je het snelheid van het verkeersbord te volgen. Als de dubbele middenstreep onderbroken is, betekent het dat je mag inhalen. En als het doorgetrokken is dan mag je niet inhalen.

Stroomwegen

Stroomwegen hebben een dubbele middenstreep met ertussen een groene streep op weg betekenis. Op deze weg mag je dus maximaal met een snelheid van 100 km/u rijden. Zijn de strepen onderbroken dan betekent het dat je mag inhalen. Loopt het door dan mag je niet inhalen.

Meer weten? Lees hier bijvoorbeeld over de haaientanden en hoe dat werkt op de weg.